Започнаха дейностите по аварийния ремонт на Брънековата къща в Ямбол, съобщава кметът

...
Започнаха дейностите по аварийния ремонт на Брънековата къща в Ямбол, съобщава кметът
Коментари Харесай

Правят авариен ремонт на Брънековата къща в Ямбол

Започнаха дейностите по аварийния ремонт на Брънековата къща в Ямбол, оповестява кметът на града Валентин Ревански в своя Фейсбук профил.

Повече от 20 години тя беше изоставена, а в края на 2021 година беше закупена от Общината. Малко са постройките в града, които и до ден-днешен съхраняват неговата памет.

Брънековата къща е част от културното завещание на Ямбол и значима част от историята му. Тя е издигната към 1908 година, когато роденият в Трявна юрист Петър Брънеков се открива в града.

Къщата има въздействие както от тревненската архитектура, по този начин и от сецесиона в алпийски жанр. Синовете на юрист Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с огромен принос за развиването на града.

След 1944 година на първия етаж на техния дом се обитават магазини, през 80-те години на предишния век има и цех на ТПК „ Недялко Царев “. Към дадения миг, след всички съгласуватлелни процедури с Националния институт за недвижимо културно завещание, възстановителните действия към този момент са факт.

Предвижда се да бъде извършен ремонт на покрива, който е в сериозно положение, на фасадата, на дограмата, на отвесната планировка, оградата на постройката и дворното пространство към нея.

Засега действия по вътрешните части не се плануват, но ще се направи всичко допустимо да бъдат сменени най-малко вътрешните греди и дъските на подовите настилки, които са изгнили и рискови.

Кметът благодари " на всички, които до този миг със лични средства поддържаха дарителската акция за Брънековата къща. Това е следващо доказателство, че ямболци обичат и милеят за своя град. Нужно е предпочитание, неизменност в труда, който се поставя, доста старания, гражданска сила и всички дружно да работим за облагородяването и развиването на Ямбол. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР